Geestelijke discipline

Actief deel uitmaken van een kerk

Veel christenen hebben een verkeerd beeld van de ‘kerk’. Ze bezoeken een kerk, maar realiseren zich niet dat ze zelf die kerk ‘zijn’. Ze gaan naar een gemeente om een goede preek te horen of een fijne aanbidding te beleven.

Maar is dat gemeente zijn?

De gemeente is geen gebouw, een samenkomst die je bezoekt of een ‘evangelisch winkelcentrum’ waar jij kunt halen wat je hebben wilt!

De gemeente is het lichaam van Christus hier op aarde.

Dat lichaam bestaat uit verschillende leden die met elkaar verbonden moeten zijn. Elk lid heeft een unieke functie en speelt een belangrijke rol (1 Korintiërs 12:12-19).

Jij bent uniek!

Jij bent nodig!

Jij hebt een plaats gekregen in het lichaam.

Het lichaam heeft jou nodig en jij hebt het lichaam nodig. Christen zijn is geen privé aangelegenheid. Veel mensen vinden dat je een ‘goed christen’ kunt zijn zonder aangesloten te zijn bij een plaatselijke gemeente of zelfs zonder een plaatselijke gemeente te bezoeken, maar God is het daar absoluut niet mee eens.

In de Bijbel wordt met geen woord gerept over heiligen of kluizenaars die zich afzonderen van andere gelovigen en geen gemeenschap met hen hebben. Hij heeft ons geroepen in een lichaam. Het woord ‘gemeente’ komt van het Griekse woord ‘ecclesia’. De betekenis hiervan is de ‘eruit-geroepenen’ maar ook de ‘tezamen-geroepenen’.

Nu bestaat er zoiets als een universele Gemeente, die bestaat uit alle ‘wedergeboren’ christenen. Dit is een onzichtbaar lichaam. Maar het is niet genoeg om te weten dat je daar een deel van bent. Je moet ook ingevoegd zijn in een lokale, zichtbare gemeente. De leden van dat lichaam moeten met elkaar verbonden zijn. Geen enkele christen kan effectief functioneren op zichzelf!

De Hebreeënschrijver roept ons daarom ook op om onze samenkomsten niet te verzuimen (zie Hebreeën 10:25). Waarom doet hij dat? Omdat het gezond is om regelmatig naar de kerk te gaan. Het is zelfs goed voor je natuurlijke gezondheid!

Trouwe kerkgangers hebben volgens de Amerikaanse onderzoeker Koenig minder kans te overlijden aan kanker of een hartinfarct dan niet-gelovigen.
Dat is een mooi neven-effect, maar het gaat natuurlijk vooral om je geestelijke gezondheid. We hebben elkaar nodig om gezond te functioneren. Meer dan vijftig keer wordt het woordje ‘elkaar’ gebruikt in het Nieuwe Testament.

Zo krijgen we de opdracht elkaar lief te hebben,

voor elkaar te bidden,

elkaar te bemoedigen,

elkaar te vermanen,

elkaar te dienen,

elkaar te onderwijzen,

elkaars lasten te dragen

en ons aan elkaar te onderwerpen.

Al deze dingen dragen bij aan onze geestelijke gezondheid.

 

Liefde van broers en zussen
Paulus schrijft in Romeinen 12:10 dat we elkaar moeten liefhebben met de innige liefde van broeders en zusters. Wat bedoelt hij daarmee? Dat is de liefde die er is in een gezond gezin. Die liefde zou je als volgt kunnen omschrijven: Je thuis voelen, geborgen zijn, het weten bij elkaar te horen. Je staat voor elkaar op de bres, je aanvaardt elkaar zoals je bent, er is wederzijds vertrouwen en een gevoel van veiligheid. Zo’n plek hebben we allemaal nodig.

Een echt thuis bestaat niet alleen uit stenen en cement, maar biedt een veilige atmosfeer, waar we ons volledig op ons gemak voelen, omdat we weten dat we bij elkaar horen en omdat we weten dat we elkaars geluk en welzijn op het oog hebben.
Dit soort gezinsliefde zorgt ervoor dat we een schuilplaats hebben in een harde, ongevoelige wereld, een haven waar we veilig zijn in de stormen van het leven. Je kunt er terecht als je troost nodig hebt of als je gevoelens gekwetst zijn.

Als er wederzijdse liefde en vertrouwen is, dan kun je ook veilig je gevoelens uiten. Het is geweldig als er broers en zussen zijn die je steunen en die met je meevoelen.

Dit klimaat van elkaar bemoedigen en verkwikken werkt genezend en bevordert de groei van gezond zelfrespect.

Jezus zelf zegt in John 15:15

Ik noem u niet meer slaven, want de slaaf weet niet, wat zijn heer doet; maar u heb Ik vrienden genoemd, omdat Ik alles, wat Ik van mijn Vader gehoord heb, u heb bekend gemaakt.

In de “Bijbel in gewone taal” staat het zo ‘Ik noem jullie niet langer dienaren, ik noem jullie vrienden. Want dienaren weten niet alles van hun heer. Maar aan jullie heb ik alles bekendgemaakt wat ik van mijn Vader gehoord heb.’

 

Als het goed is zijn wij dus vrienden van elkaar. Als wij met elkaar omgaan als vrienden laten wij elkaar niet in de steek, en kunnen we op elkaar rekenen in alle omstandigheden.

Dat wil ook zeggen dat we afspraken maken en ons daaraan houden. Belooft is belooft, is eigenlijk een Nederlandse spreuk die iets anders in de bijbel staat:

 

Prediker 5:4 Het is beter, dat gij niet belooft dan dat gij belooft en niet inlost.

 

Daarbij is geen enkele uitzondering genoemd voor landen of rassen, rangen of standen, voor iedereen geldt beloven is ook doen.

Als we dus een afspraak maken over liederen of over oefenen, of aanleren, of uitvoeren, is het bijna onmogelijk dat we zo’n afspraak niet nakomen.

 

Discipline is dus geen keuze, maar het gevolg van het aanvaarden van God als Vader en Jezus Christus als verlosser.

 

 

 

 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *